Basis zeep

Een recept voor een basis zeep is altijd handig om te weten. De basis zeep lukt namelijk altijd! Een basis zeep maken is niet moeilijk, dus lees snel verder en start met het maken van jouw eigen basis zeep!

Het is altijd handig om een recept te weten van een goede basiszeep. De basis zeep is een goede zeep voor beginnende zeep makers om mee te starten. De basis zeep lukt namelijk vrijwel altijd en is vrij eenvoudig te maken.

Eigenschappen van de basis zeep

Dankzij de kokosolie maakt de zeep goed schoon. Het zeepje is goed te gebruiken als handzeep. De zeep verdient zeker een plekje in de keuken of op het toilet. Van zichzelf heeft de zeep een neutrale geur en heeft het een witte kleur. Ik heb de zeep dan ook wit gelaten, want de witte kleur vind ik wel iets moois hebben.

Schuim en hardheid van de basis zeep

Het basiszeepje heeft lekker veel schuim, wat goed te zien is op de foto hieronder. De zeep is redelijk hard waardoor het lang meegaat en niet zo snel afbrokkelt. Dankzij de zonnebloem- en olijfolie heeft deze zeep een verzorgende werking en is het zeepje niet zo hard dat het je huid helemaal uitdroogt.

Schuimende basiszeep

Ingrediƫnten

De basiszeep bestaat uit 4 verschillende vetten. Al deze vetten zijn te koop in de supermarkt.

Voor 300 gram zeep heb je nodig:

 

  • 81 gram kokosolie
  • 90 gram zonnebloemolie
  • 99 gram rundervet (bijvoorbeeld van Ossewit)
  • 30 gram olijfolie (goedkoopste olijfolie is prima)

 

Voor de loog heb je nodig:

 

  • 38 gram water
  • 3 gram NaOH (gootsteenontsopper dat bestaat uit meer dan 98% natriumhydroxide)

Bereiding

Alle zepen worden op dezelfde manier gemaakt. Pak de basisbenodigdheden en volg het stappenplan om de basiszeep met dit recept te maken. Let er op dat je altijd de gootsteenontstopper aan het water toevoegt en niet andersom! Dit staat ook goed uitgelegd in het stappenplan voor het maken van zeep!

Eindresultaat

Als je alle stappen goed hebt doorlopen, dan heb je na een aantal weken je eigen zelfgemaakte basis zeep. De foto hieronder is van mijn eerste basis zeepjes.

Twee stukken basis zeep