Waarom zelf zeep maken?

Waarom zelf zeep maken? Dat is een vraag die in je op zou kunnen komen als je leest over zelf zeep maken. Inderdaad, in winkels heb je keuze uit wel 100 verschillende soorten zeep. Er zijn allerlei verschillende geuren, merken en soorten zepen te koop. Dus waarom zou je zelf zeep gaan maken? Mijn redenen zal ik hieronder vertellen!

Zelf zeep maken is een ontzettend leuke hobby is om te doen. Maar dat is niet het enige, aan zelfgemaakte zeep kleven verschillende voordelen! En dit zijn de voordelen:

Je kent de ingrediënten

Een groot voordeel van het zelf maken van zeep is dat je precies weet welke stoffen er gebruikt zijn. In een natuurlijke zeep zitten geen chemische of andere synthetische stoffen. Deze schadelijk stoffen hebben dan ook geen toegang meer tot jouw huid. Wat ook handig is van je eigen zeep maken, is dat je een zeep kunt creëren die juist die uitwerking op de huid heeft die jij wilt.

Glycerine werkt verzachtend

Een ander voordeel van je eigen zeep maken is dat er volop glycerine in zit. Glycerine is vochtvasthoudend en werkt verzachtend voor je huid. Deze stof wil je dus graag in je zeep hebben! Een zelfgemaakte zeep is dankzij het chemische proces altijd rijk aan glycerine.

Helaas wordt glycerine bij fabriekszepen uit de zeep gehaald. Vervolgens wordt deze stof in andere (duurdere) producten verwerkt. Producten zoals gezichtscrèmes of bodylotions bevatten vaak de glycerine die oorspronkelijk uit zeep komen.

Zelfgemaakte zeep is mild

Nog een voordeel van handgemaakte zeep, is dat het de huid mild reinigt. Een milde reiniging is vriendelijk voor je huid. Het voorkomt dat de huid droog en trekkerig wordt. Ook is de zeep minder schadelijk voor het milieu dan fabriekszeep.

Zelf zeep maken is leuk!

Zeep maken is een leuke hobby die iedereen kan leren. Door veel te experimenteren met verschillende oliën, etherische oliën, geurolies en kleurstoffen, ontdek je je eigen favoriete zeep. Een stuk zeep maken is daarom een ware kunst. Het is erg leuk om een mooi en lekker zeepje als cadeau weg te geven. Vrienden en familieleden zullen deze hobby vast waarderen!

Ben je er klaar voor om zelf zeep te maken?

Wil je graag zelf zeep maken? Lees dan zelf zeep maken (in 10 stappen) om te leren hoe je zeep maakt. Natuurlijk heb je ook een aantal basisbenodigdheden nodig. Lees ook even de veiligheidsmaatregelen door voordat je aan de slag gaat. Verder wens ik je veel plezier met het maken van je eigen zeep!