Veiligheidsvoorschriften zelf zeep maken

Zelf zeep maken is een serieuze bezigheid. Neem daarom de veiligheidsvoorschriften serieus om ongelukken te voorkomen.

Is zelf zeep maken gevaarlijk? Het antwoord daar op is ja en nee. Het is gevaarlijk wanneer je niet weet wat je doet. Het is niet gevaarlijk als je weet wat de gevaren zijn en hier maatregelen voor treft. Lees verder voor instructies om zeep op een zo veilig mogelijke manier te maken.

Natronloog

Om zeep te maken heb je vetten en natronloog nodig. Natronloog is een waterige oplossing van natriumhydroxide. De oplossing wordt ook wel “loog”genoemd.

Natriumhydroxide is eigenlijk hetzelfde als gootsteenontstopper die je bij een drogisterij kunt kopen. Koop alleen gootsteenontstopper waar meer dan 98% natriumhydroxide (NaOH) in zit. Dit is af te lezen op de verpakking van de gootsteenontstopper.

Loog verzeept vetten tot zeep. Deze stof is dus onmisbaar bij het maken van zeep. Het is ook deze stof die om speciale veiligheidsvoorschriften vraagt.

Veiligheidsvoorschriften:

  • Voeg altijd de natriumhydroxide beetje bij beetje, onder constant roeren, toe aan het water. Doe dit nooit andersom! Je zou een explosie kunnen veroorzaken wanneer je dit voorschrift niet opvolgt.
  • Zorg voor een goede ventilatie in de ruimte. Voeg natriumhydroxide bij het water op een goed geventileerde plek. Bijvoorbeeld buiten, bij een open raam en zet de afzuigkap in de keuken aan.
  • Adem nooit in met je hoofd boven de natronloogoplossing. Natriumhydroxide dat toegevoegd wordt aan water, geeft giftige dampen af.
  • Trek rubberen handschoenen aan. Natronloog kan brandwonden op de huid veroorzaken.
  • Doe een veiligheidsbril op. De veiligheidsbril is om te voorkomen dat er natronloog in je ogen komt.
  • Trek een lange broek en iets met lange mouwen aan om je armen en benen te beschermen.
  • Houd de spullen die je gebruikt om zeep te maken, apart van je kookspullen. Kook dus niet met zeep-maak-spullen!

Kinderen en huisdieren

Zorg er altijd voor dat kinderen en huisdieren niet in de buurt zijn wanneer je zelf zeep gaat maken. Zeep maken met natronloog is niet aan kinderen (of huisdieren) besteed. Wil je toch zeep maken met kinderen? Gebruik dan gietzeep.

Veiligheidsbladen

Van alle gevaarlijke stoffen bestaan veiligheidsbladen. Check het veiligheidsblad van jouw natriumhydroxide (gootsteenontstopper) voordat je begint met zeep maken. Deze zijn eenvoudig op het internet te vinden.

Veiligheid staat altijd voorop!

Zelf zeep maken is een fantastische hobby. De natronloog zorgt er voor dat je goed moet opletten met het maken van zeep. Veiligheid staat altijd voorop! Lees daarom eerst het veiligheidsblad van de natriumhydroxide die je gekocht hebt en volg de veiligheidsvoorschriften. Alleen dan kan je op een veilige, verantwoorde en leuke manier je hobby uitvoeren.