Houdbaarheid zeep

In de winkel zie je overal een houdbaarheidsdatum staan. Weet jij hoe lang jouw zelfgemaakte zeep houdbaar is?

Bijna alles heet een houdbaarheidsdatum. Dit geldt vooral voor producten waar veel vocht in zit. Vers fruit is bijvoorbeeld korter houdbaar dan gedroogd fruit. Dit heeft te maken met dat er in gedroogde producten (bijna) geen vocht meer zit. En hoe zit dat met zelfgemaakte zeep? Hoe lang is je eigen gemaakte zeep houdbaar? Lees verder om hier achter te komen.

Houdbaarheid zeep en de ingrediënten

De houdbaarheidsdatum van je zelfgemaakte zeep hangt een beetje af van de ingrediënten die je gebruikt hebt. In sommige zepen zitten gedroogde vruchten of bloemen verwerkt. Deze toevoegingen zorgen voor een heerlijke zeep, maar heeft wel een consequentie. Gedroogde vruchten en bloemen zullen gaan vergaan. Als er vocht bij deze ingrediënten komt, kunnen ze op den duur gaan schimmelen. Let hier goed op!

De gewone zeep

Een zeep waarvan alle soorten boter en oliën verzeept zijn, zal zeker langer dan een 1 jaar goed blijven. Na ruim een jaar is de zeep nog steeds goed om te gebruiken. Het kan wel zijn dat de geur dan iets minder is. Ook is het mogelijk dat de kleur op den duur gaat veranderen.

Heel oude zeep

Het is zonde om je zelfgemaakte zeep heel lang te bewaren, maar dat kan natuurlijk altijd gebeuren! Je zult dan zien dat je zeep heel hard wordt. Echt al het vocht in de zeep verdwijnt met de tijd. Het zal zelfs kunnen dat je zeep een beetje gaat krimpen of dat er scheuren in komen.

Je zeep zal nog steeds de reinigende werking hebben, maar hij voelt en ruikt waarschijnlijk niet meer zoals in begin…

Een paar vuistregels

Het is altijd handig om een paar vuistregels in je achterhoofd te houden:

  • Zeep blijft zeker een jaar houdbaar. Daarna is de zeep nog steeds goed te gebruiken. De geur, kleur en werking kunnen wel iets anders worden.
  • Als een zeep stinkt of dubieuze plekken krijgt die er in het begin niet waren, kan je het beter weggooien. Let hier vooral op bij zepen waar gedroogde vruchten of bloemen in verwerkt zijn.
  • Maak nooit heel veel zeep tegelijk of geef zeep weg aan vrienden en familie.
  • Bewaar ongebruikte zeep op een geventileerde plek. Stop ze niet in een luchtdicht doosje. De zeep kan dan gaan zweten en daar wordt hij niet beter van!
  • Twijfel je aan de houdbaarheid van je zeep? Gooi het dan weg.

Een harde zeep heeft blijft dus erg lang goed. Je kunt daarom met een gerust hart een aantal zeepjes op voorraad hebben!