Benodigdheden zeep maken

Om zelf zeep te maken, heb je natuurlijk ook wat spullen nodig. Heb jij de benodigdheden al aangeschaft?

Zelf zeep maken is een leuke hobby waar je ook wat spullen voor nodig hebt om het te kunnen maken. Je hebt niet heel veel nodig en het hoeft ook niet duur te zijn! Wegens veiligheidsoverwegingen is het wel van belang dat je “zeep-maak-benodigdheden” apart houdt van je kookspullen. Dus: niet koken met je zeep-maak-spullen!

De basisbenodigdheden

De spullen die je allemaal nodig hebt om je eigen heerlijke zeep te maken zijn:

Benodigdheden voor het maken van zeep

Pannetjes

Pannetjes heb je nodig om boter te smelten en oliesoorten te verwarmen. Pannetjes kan je in kookwinkels kopen of bijvoorbeeld bij Blokker.

Zeepmal

Er bestaan allerlei verschillende, leuke zeepmallen. Echte zeepmallen kan je in een knutselwinkel kopen. Vaak zijn ze redelijk prijzig. De zeepmal die ik gekocht heb, is eigenlijk voor het maken van gebakjes. Deze werkt ook prima en is lekker goedkoop! Uiteraard gebruik ik deze mal niet meer om gebakjes mee te maken.

Het liefst werk ik met silicone mallen omdat je de zeepjes dan gemakkelijk uit de mal kunt halen.

Maatbekers

Je hebt minstens 1 hitte bestendige maatbeker nodig en een hittebestendige kan. Eentje voor de loog en de andere voor de boter en oliën. Ik gebruik altijd 2 hittebestendige maatbekers.

Staafmixer

Een staafmixer is nodig om de loog met de boter en oliën te mixen. Je kunt dit ook met een garde doen, maar dan ben je erg lang bezig! Ik kies liever voor de staafmixer.

Weegschaal

Zeep maken is een nauwkeurige bezigheid. Schaf een goede weegschaal aan om de ingrediënten van de zeep af te wegen.

Thermometer

Een thermometer heb je nodig om de temperatuur van de loog en de vetten te meten. De temperatuur van deze ingrediënten is belangrijk om te weten bij het maken van zeep. De thermometer kan je bij kookwinkels kopen. Temperaturen vanaf 20˚C tot 100˚C moet gemakkelijk van de thermometer af te lezen zijn.

Lepel

Een lepel is handig om te roeren. Gebruik het liefst een metalen of hard plastic lepel. Gebruik liever geen houten lepel!

Rubberen handschoenen

Rubberen handschoenen zijn nodig voor de veiligheid van je eigen handen. Om zelf zeep te maken, moet je je bewust zijn van de gevaren die het met zich mee kan brengen. Neem de veiligheidsvoorschriften serieus.

Bril

Een bril is nodig om je ogen te beschermen tijdens het maken van zeep. Je kunt een veiligheidsbril gebruiken, maar heb je die niet, dan werkt een oude duikbril ook prima.

Aan de slag

Zodra je alle basisbenodigdheden in huis gehaald hebt, kan je starten met het maken van zeep. Hoe je zeep maakt, lees je hier.